Edzéstípusok

Pulse Gym palettája:

Rope kötél!


Aki rövid, intenzív, gyilkos edzést akar, az próbálja ki! Legyél kezdő vagy haladó, vékony vagy túlsúlyos, hétköznapi gyúrós vagy vadállat MMA harcos… Akarj fogyni, erősödni vagy pusztán teljesítményt növelni. A kötélgyakorlat akkor is neked való!

Kiknek?

a. Kezdőknek? Simán!
A kötéllel végzett gyakorlatnál gyakorlatilag nincs súly, amivel a gravitáció agyonnyomna, így a sérülésveszély viszonylag minimális. A technika gyorsan elsajátítható, a dolog szórakoztató, az intenzitást ésszel adagolva pedig a túledzésbe sem futunk már az elején bele.

b. Túlsúly? Nem akadály!

A túlsúlyos személyek elsődleges célja nyilván a zsírvesztés – és egyéb lehetőségek híján a futópados vánszorgás mellett döntenek. Igen, jelentősebb feleslegnél az ízületi, illetve kardiovaszkuláris problémákkal is számolni kell, így a futás, illetve sok szabad súlyos és saját testsúlyos gyakorlatot ki kell lőni a repertoárból. De a kötél egy baromi jó alternatíva a fogyásra, még tetemesebb felesleggel is! Három ok miatt is!

1. Ízületkímélő és biztonságos!

2. Mint tudjuk, a zsírégető edzések során nem a hosszú, monoton kardió a király, hanem a rövidebb szünetekkel tarkított magas intenzitású intervall edzések (az utóégető hatás miatt). Fokozatosan növelve a terhelést, a kötél gyakorlatból is remek intervallum kardiót tudsz csinálni, ami szép kis energiadeficitet okoz neked a nap végére!

3. Nem unalmas és rövid időn belül nagy igénybevételt jelent.

c. Már edzett vagy? Ne aggódj, még neked is gyilkos lesz!

Haladó szinten nem már kell magadat sajnálni! Aki rendesen belead mindent az elég hamar a komfortzóna határain túl jár. A kötél használatával rendkívüli erő-állóképességre tehetünk szert szinte az egész felsőtestünkben (váll, kar, hát, de még a törzsizmok is) miközben a keringési rendszert is nagyon hatékonyan lehet fejleszteni.

Gym Hammer.


Sokan talán kételkedve, esetleg mosolyogva fogadják a tényt, hogy egy kalapáccsal is komoly és intenzív edzést lehet tartani.. A gym kalapáccsal való edzés pedig igenis nagyon hatékony. A legkomolyabb sportolók is használták, használják, mert olyan előnyökkel jár a vele való edzés, amit edzőtermi gépeken nem lehet elérni.

Előnyök:
• erősödik az egész törzs
• fejlődik a koordinációs készség
• több síkban történő mozgást biztosít
• egyedi, máshonnan elérhetetlen hatásokkal bír az ütődés miatti, a kalapács által vezetett vibráció
• az alkart erősíti
• erősebbé teszi a fogást
• a dinamikus mozgástartományt döbbenetes mértékben növeli
• növeli a munka kapacitás
• megtanítja, hogyan vigyük át a föltől indulva az erőt a karokon keresztül. Ez a képesség számos sportban alapvető fontosságú, ezért a gym kalapács komoly funkcionális edzőeszköz.
• növekszik az anaerob kapacitás is

A gym kalapáccsal történő edzés közben nem egyszerűen arról van szó, hogy csapkodjuk a kalapáccsal a traktorgumit, ahogy csak bírjuk, vagy, ahogy épp tetszik. Különböző csapásformákat kell megfelelően kivitelezni. A megfelelő kivitelezés lehet gyorsaság vagy pontosság, esetleg erő alapú. Lehet időre vagy ismétlésszámra végezni a kalapácsos edzés és sokan tartanak ilyen jellegű intervall edzéseket is.

Concept 2 Ergometeres evezőgép!

Ha már evezel, vagy még csak tervezed, hogy az evezéssel akarod formában tartani magad, fogyni akarsz, kiegészítő sportként edzeni, a vízen versenyezni, vagy talpra akarsz állni sérülés vagy műtét után, az evezés a tökéletes edzés számodra. Az evezés során számos nagy izomcsoportot meg tudsz mozgatni, edzi a kart, a lábat, a mellkast, a hátat, a hasat – és még az agyat is. Az evezés hatékony és ritmusos mozgásán keresztül az egész testet átfogó tréninget biztosít. A szív és tüdő is rengeteg munkát kap, így a rendszeres használattal javul a keringési és légzési szervrendszerek állóképessége és persze nagyszerű segítség a diéta mellé, ha fogyni akarsz. Az erő-állóképesség is nagyszerűen fejleszthető például intervall módszerrel. Az evezés nagyszerű edzés sokféle módon űzhető.

Jellemzői:

§Ízületkímélő (a térd és bokaízületet kíméli)

§ Magas kalóriaégető (igénybe veszi az összes izomcsoportot)

§ Javítja az izületek mozgékonyságát (evezés során az izületek nagy mozgástartományban mozognak)

§ Felsőtest (a csapás befejezéséhez)

§ Alsó test (a lábak indítják a csapást)

§A has és a hát is dolgozik!

§ Nagyszerű állóképesség fejlesztő

§Stresszoldó (az általános egészségért és jó közérzetért)

Az igazi evezésnél – a gurulóülésnek köszönhetően – minden egyes csapásban behajlik és kinyújt a láb, továbbá, hogy még hatásosabb legyen, bakapcsolódik a hát és a kar is.

Az evezés természetes, ritmusos mozgása kitisztítja a fejünket és a stressztűrő-képességünket is fokozza. Az azonnali visszajelzést adó kijelző ösztönzőleg hathat a felhasználóra a fejlődés azonnali követhetőségével.

Erőemelés és a súlyemelés!


Az erősportok két jeles képviselője az erő-, valamint a súlyemelés. Mindkét sportágban óriási szerepet kap az izmok nagysága, ereje, a robbanékonyság (a szakításhoz, a súly fej fölé emeléséhez). Az izomtömeg nagysága, a teljes testtömeg és az izomerő között összefüggés mutatható ki, ezért az edzésprogramnak kettős célja van: az izomtömeg építés, valamint az erőnövelés. Harmadsorban pedig a robbanékonyság fejlesztése sem hanyagolható el.


Feltehetjük a kérdést, hogy vajon mi az alapvető különbség a súly- és erőemelés között. Nos, valójában a dinamizmusban, a gyorsaság, ill. robbanékonyság jelentőségében, szerepében térnek el egymástól. Míg a súlyemelés szakítást és lökést különböztet meg, amelyben a lendületből származó energia segíti a súly fej fölé vitelét, addig az erőemelés során a súlyt nyugalmi helyzetből kell a végcélig juttatni. Három különböző gyakorlatot kell kivitelezni: guggolást, fekvenyomást és felhúzást. Nem lendületből mozgatják a súlyokat, ezért gondosan kivitelezett mozgássorra van szükség.
Mindkét sportágban kitüntetett szerepet kapnak a láb és fenék izmai, hiszen a guggoláshoz, szakításhoz, lökéshez, a súlyok megtartásához rendkívül erős alsó testfélre van szükség. A törzs (derék, hát, has, mellkas) izmai a súly megtartásában, egyensúlyozásában játszanak szerepet. A karok, vállak, nyak, hát a súlyok megemelésének zálogai. A kéz szorítóereje sem nélkülözhető.
Mindkét sportághoz igen alapos bemelegítés és megfelelő levezetés kell, amely hozzátartozik az edzésprogramhoz, hiszen mivel hatalmas súlyok kerülnek mozgásba, ezért nagy a sérülésveszély.
Manapság új mozgásformaként bejött crossfit, crosstraining edzésformák merítenek mindkét sportág elemiből, így megtanulások, gyakorlásuk ehhez a két sport műveléséhez és elengedhetetlenek.

Szabad súlyos edzés


A szabad súlyos edzés alatt azt értjük, amikor egy szabad, független ellenállást mozgatunk a gravitáció ellenében, általában gondolva itt kézi és rúd súlyzóval végzett gyakorlatokra. Azért “szabad” módja ez az edzésnek, mert a mozgás alatt a gyakorlatot végző személynek magának kell a megfelelő pályán tartani az eszközt. Emiatt a mozgást a fő mozgató izmok végzik és a tartó izmok stabilizálnak közben, ergo nagyon hatékony, sokrétű terhelést kap a teljes vázizomzat. A mozgások természet közelibbek, hiszen arra szoktatják az izomzatot, hogy egymást erősítve kell dolgozniuk. A szabad súlyos edzés egyértelműen minden kezdő számára ajánlott és mondhatni kötelező. A szabad súlyokkal lehet elsajátítania gyakorlatok szabályos végrehajtását és kialakítani az úgy nevezett agy-izom kapcsolatot. Céltól, fejlettségtől függetlenül mindenki számára alapvető, hogy a szabad súlyzókkal végzett edzés az edzésterv legnagyobb részét tegye ki. A súlyzós edzés az izomerő és az izomméret növelésének leghasznosabb eszköze. A szabad súlyzós edzéssel lokálisan gyenge izomrész javítása, erősítése is megvalósítható. Ha izom-keresztmetszet, izmaink méretének növelése a célunk akkor szabad súlyzós edzést semmiképp nem hagyhatjuk ki edzéseinkből.

Előnyei:
– Sokrétű terhelést kap az izomzat, úgy fejlődnek, ahogyan az a mozgás végrehajtása szempontjából legelőnyösebb.
– Természetes mozgáshoz közelebb áll.
Hátrányai:
– Sérülés veszélyesebb (lehet) mint a gépek (ezért is lesz a Pulse Gymben mindig segítő személyzet)
– Gyakran biztosító partnert igényel a nehezebb gyakorlatoknál (leírjam megint az előző pontot? 😉 )

A kettlebell!


Be kell mutassam? Szerintem mindenki ismeri, egyszerű hisz orosz, egy vasgolyó fogantyúval. De azért a vele való edzésről mondanék pár szót: Hatékonyságának titka éppen alakjában rejlik, mert a hagyományos súlyzóktól eltérően a kettlebell súlypontja távol helyezkedik el a fogantyújától, emiatt edzés közben folyamatosan “harcolnod” kell vele, hogy ne húzzon félre. Ha le akarod győzni a vasgolyót, akkor az edzés alatt mindvégig egész testeddel meg kell feszülnöd és ellen kell feszítened a kettlebellnek. A kettlebell gyakorlatok dinamikus erőkifejtést igényelnek. A hagyományos súlyzókon a súlyzórúdon van a terhelés, nem kell egyensúlyozni azt, így koncentráltan 1-2 izomcsoport edzhető. A kettlebell gyakorlása közben viszont tartani és egyensúlyozni kell a súlyt, így a célzott izmokon kívül más izomcsoportok is bekapcsolódnak a munkába. A kettlebellel való edzés teljes körű edzést biztosít, mert erősíti az izmokat, fejleszti az egyensúlyt, és megdolgoztatja a szív- és érrendszert is. Ha alak formálni szeretnél, ha erősödni, ha az állóképességed javítani a kettlebell mindenben segít.

Crosstraining!


A crosstraining során egy olyan programot kell elképzelned, mely számtalan sportág mozgáskészletéből merít, például az atlétikából, a súlyemelésből, az evezésből, az úszásból és a tornából. Az edzés során nem csak egy-egy izomcsoportot, hanem az egész testet átmozgató gyakorlatokat végzel, és lapvetően ez különbözteti meg a köredzéstől.

Olyan izmokat erősít, amelyeket nem csak sportolás közben, de akár lépcsőzésnél, kisgyerek emelgetésnél, vagy házimunka közben is használsz, így a mindennapi élet is könnyebbé válik tőle. Mind súlyzós, mind saját testsúlyos gimnasztikai elemeket is tartalmaz. Változatos eszköz használat jellemzi a kettlebelltől egészen az ugrálókötélig.

A köredzés!


“A köredzés egy szálkásításra nagyon jól használható technika, és nagyszerű módszer az állóképesség javítására, a fittségi szint elérésére is. Intenzitás és a zsírégetés fokozása érdekében is használható.
Az edzés célja egy edzésen belül a munkában résztvevő izmok és izomcsoportok változatos terhelése. Az edzések nem monotonok, mivel egy edzésen belül többféle segédeszközt, módszert, vagy sportképességet (állóképesség, erőállóképesség) alkalmazunk annak érdekében, hogy szervezetünk minél több új ingert kapjon.

Az edzések terjedelme és nehézségi foka tetszőleges: függ az erőnléti szintünktől, az intenzitástól, illetve az edzés céljától. Egy-egy körön belül általában nem tartunk pihenőidőt, csak annyit amennyire az egyes gyakorlatok közötti váltáshoz szükségünk van.
A köredzés rendkívül változatos lehet, hiszen a körülmények, a változtatható tényezők kombinálása nagy lehetőségeket rejt magában: a helyszín, az egyes állomások egymásutánisága, állomások száma, az ott eltöltött idő, a gyakorlatok jellege, az eszközök. Nagyon változatos, élvezetes, és rendkívül hatékony edzésforma.”

Get Fit:


A GET FIT edzésprogram a világban napjainkban méltán népszerű felfüggesztés trainer alkalmazásának egyik legfejlettebb edzésrendszere.
Az edzést egy masszív, hevederpár alkalmazásával végezzük, amelyet egy stabil felületre kell felszerelni. A gyakorlatokat a különböző kiinduló pozíciókból, a saját testsúlyunk alkalmazásával végezzük.
A GET FIT edzés sokoldalú terheléssel jár, funkcionális, összetettek a mozgások. Az emberi testet, mint egységes rendszert állítja a középpontba. Javítja az állóképességet, a koordinációt, segíti a hajlékonyságot, fejleszti a core (törzstartó) izmok stabilitását, a testtartást is javítja.
A GET FIT különleges erőfejlesztő, állóképesség fejlesztő, egyensúlyfejlesztő és gerincstabilizáló edzéshatást eredményez. Az edzésmódszerrel a kliensek gyors, és látványos fejlődést érhetnek el.

Funkcionális edzés


“A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli. Nem külön izomcsoportokra fókuszál, hanem összetettebb gyakorlatokkal egyszerre mindig több izomcsoportot dolgoztat meg. A minden napi élet során előforduló mozgások adják az alapot a gyakorlatokhoz, tehát guggolások, emelések, húzó és toló mozgások variációi képezik az edzés alapját. Ahhoz, hogy ezeket az összetettebb gyakorlatokat végre tudjuk hajtani, mindig stabilizálni kell a kiinduló testhelyzetünket a tartó izomzat segítségével. Ezért a funkcionális edzés igen hasznos „mellékhatásaként” erősödnek a hasizmok, mély hátizmok is. A hagyományos alakformáló, erősítő edzésekkel ellentétben a funkcionális edzés komolyan igénybe veszi keringési rendszert is, így állóképességünkre is hatással van. Mivel az edzés összetett, szépen formálja az egész testet, tehát alakformálásra is kiválóan használható, és kondíciónkra is jó hatással lesz!”
Légy kíváncsi, gyere el, próbáld ki!!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás